Equmeniakyrkan Ölme

Om oss

En kyrka för Ölmebygden

Equmeniakyrkan Ölme är en kyrka för hela livet
där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen
.

olmeklint20.07.04.jpg

Vår missionsstation Ölmeklint

Equmeniakyrkan Ölme har förmånen att ha Ölmeklint som sommarkyrka där det är en samling varje lördag kväll, i år under juli och augusti. Ölmeklintskvällarna samlar folk från Ölmebygden och en del åker 4-5 mil för att komma dit. Programmet varierar eftersom vi personer har olika önskningar. Hoppas du också finner det intressant nog att åka till Ölmeklint - där du och andra får höra om hur Jesus berört olika människor och därmed påverkat hela deras liv - och därmed kanske påverkar även dig.

Bygdehistoria - bok om utvandrare från Ölme

Hösten var intensiv för den grupp som under några år arbetat med att dokumentera utvandrare från Ölme 1869-1929. Nu är boken klar och har blivit mycket uppskattad av sina läsare.
Beställ boken av nedanstående och vi skickar den till dig om du inte kan hämta den. Boken kostar 250 kr och porto 80 kr. Beställs av Kristina Tjärnbro Lämås, 073-065 68 86, eller Nancy Edlund, 070-748 11 68. Kan även beställas via e-post: klippan@nancyedlund.se. Boken är ett samarbete mellan Equmeniakyrkan och Hembygdsföreningen.

Diakon 12 timmar per vecka
Den 27 sept. var det direktsänd gudstjänst från Equmeniakyrkans digitala kyrkokonferens och i den var det förbönsakt för de som är inne i vägledningsåret, t.ex. Anna-Mia Henriksson, vår diakon. Equmeniakyrkan Ölme beslutade på årsmötet att fortsätta anställningen av Anna-Mia på 30%. GOA-grupperna har träffats och gett styrelsen rådgivande önskemål inför det.

Träffas igen
Som tidigare samverkar vår församling med Equmeniakyrkan Väse om verksamhet samt att det är en del ekumeniska samlingar tillsammans med Svenska kyrkan Ölme, förutom samarbetet kring ÖlmeNytt. Hur sommaren planerats ser du här i kalendariet och i ÖlmeNytt och programmet för Ölmeklint. Men hur hösten ska bli behöver vi lite mer tid på oss för att bestämma - men vi tror på återgång till att träffas fysiskt.

Bok om utvandring från Ölme

Från vintern 2014 träffades engagerade personer för att lära mer om Ölmebygden och speciellt om utvandring. Under åren 1860-1929 var det hela 1 136 personer som emigrerade vilket är nästan lika många som bor i Ölme i vår tid.
För att fler ska få veta mer om vad som hände i Ölme under den aktuella tiden och vad som hände ett antal av de som utvandrade håller en bok på att sammanställas. Just nu finns det drygt 40 olika berättelser som visar på modiga kvinnor och män som lämnade hembygden för en okänd värld. Det finns berättelser om arbete i marmorbrott i Proctor, krigare i kung Leopolds arme i Kongo, att vara arkitekt och byggare i Chicago och som chaufför hos Rockefeller, för att nämna några.
Tryckning av boken är en stor kostnad för att genomföra. Det är Eqk Ölme och Ölme Hembygdsförening som tillsammans gör detta, i samarbete med studieförbundet Bilda.
Kontakta gärna Nancy Edlund, 070-748 11 68, eller Kristina Tjärnbro Lämås, 070-065 68 86. E-post: klippan@nancyedlund.se. Tar gärna emot tips på personer som kan behöva information om att boken kommer att finnas till försäljning.

Jesus frågar: Älskar du mig?

Petrus fick frågan, ja tre gånger, om han älskade Jesus. Det var efter det att Petrus 3 gånger hade förnekat att han kände honom i samband med Jesu gripande. Efter att Jesus uppstått och gick till Genesarets strand där Petrus m.fl. fiskade gav han Petrus upprättelse genom att fråga honom, också tre gånger, om han älskade Jesus - vilket han tydligt sa att han gjorde. Samma fråga ställs till dig och mig av Jesus: Älskar du mig? Det är våra privata svar på den frågan om leder oss vidare i gemenskapen med Kristus eller i fortsatt sökande efter tron på Jesus Kristus.

Tillsammans är vi fler

Det finns ett pågående samarbete mellan Equmeniakyrkorna i Väse och Ölme. Planeringen av verksamheten görs tillsammans och gudstjänster och annat är för båda församlingarna. Våra kyrkor och samlingar ordnas för möte med Gud och varandra. Vi ber om Guds välsignelse över våra bygder.

Equmeniakyrkan Ölme

Equmeniakyrkan består av 690 församlingar, 65.000 medlemmar och dessutom 125.000 betjänade (deltager utan att vara medlem). Församlingen i Ölme består av nästan 40 personer som deltar i våra arrangemang och är med i våra GOA-grupper. Det är dessa personers engagemang som driver verksamheten med dess gudstjänster och andra program samt lokaler som behöver underhåll.
Som det är nu så blir det ibland underskott när det gäller ekonomin men vi känner ett överskott av glädje i samvaron med varandra och gemenskapen med Gud. Vårt mål är att fler och fler stämmer in i att Jesus är Guds son och medhjälpare i livet.

För att se hur församlingen kan utvecklas inför framtiden hade styrelsen hjälp av handledare Stefan Klingberg, från Equmeniakyrkan region Svealand, för att se möjligheter och hinder. Från alla samtal under den tiden finns en sammanställning av tankar om församlingens framtid.

160 år - i april 2020

I januari och februari 2015 beslutade missionsförsamlingen att anpassa sitt namn till den nya kyrkan man är en del av. För några år sedan bildade Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan den nya kyrkan: Equmeniakyrkan. Gå gärna in på http://www.equmeniakyrkan.se för att får veta mer om den nationella kyrkan.

2015 tog församlingen i Ölme beslut om nytt namn och nya stadgar som en anpassning till den nya kyrkan. Det innebär i praktiken inget nytt eftersom det i vår bygd inte fanns någon församling att gå samman med. Församlingens barn- och ungdomsförening SMU har tidigare ändrat sitt namn till Equmenia Ölme.

Det är inte något nytt att anpassa namn till den aktuella verkligheten. Det första namnet beslutades 1860 och blev Inre missionsföreningen i Ölme. Nästa namn kom 20 år senare och blev Ölme Kristna Friförsamling. Ölme Missionsförsamling var sedan kyrkans namn sedan 1941. Församlingen har genom de gångna åren anpassat sig till den tid man lever i - under de 160 åren, sedan den första formella församlingen bildades, men fortfarande är vi en församling som vill vara missionerande genom att vara en Guds röst i Ölme.

På gång

7/8 19:30 Ölmeklintskväll med Quiz
Denna kväll gnuggas geniknölarna för att svara på frågor och en del annat kul - förutom att tr...
Spara i din kalender
ti 10/8 14:00 PratPromenad från Klippan
Välkommen att gå en promenad och samtidigt prata med några på respektfullt avstånd. Ta med fika...
Spara i din kalender
on 11/8 19:00 Bibelsamtal om Apostlagärningarna
Ölmeklint kl 19.00-20.25.
Ingemar Mattson lotsar och hjälper oss att förstå och fascineras av ...
Spara i din kalender
Mer

Kommande m.m

Ingemar Mattson vittnar och sjunger

Lördagskvällarna på Ölmeklint är nu igång och denna lördag blir det Ingemar Mattsson som sjunger och vittnar om sin tro som formades på öarna i Bohuslän. Det är GOA1 som ordnar denna kväll - troligen inomhus eftersom det verkar bli regn.

Söndagens gudstjänst kan bli tillsammans med Svenska kyrkan i Ölme kyrka kl 18.00 tillsammans med Kajsa Kvarned.

Klockan 14.00 på tisdagar startar promenaden. Det blir prat om både det ena och andra när vi promenerar. Promenaden startar från Klippan kl 14.00 och kl 15-16 är det fika i Nancys trädgård om vädret tillåter det, annars i Klippan. Du som inte vill promenera kan komma direkt till fikat.
Detta är ett samarrangemang mellan kyrkorna i Ölme - Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

Alla onsdagar kl 19.00-20.45 är det samling på Ölmeklint. Denna vecka Livsnära samtal och de sista 15 minuterna är det bön.
Nästa vecka fortsätter bibelstudiet om Apostlagärníngarna på kapitel 12, tillsammans med Ingemar Mattsson.

Nu är det möjligt att träffas igen. Viktigt att vi fortsätter att respektera varandra och håller avstånd. Om vi inte känner oss friska ska vi stanna hemma för att skydda oss själva och andra.

I slutet på februari hade församlingen sitt digitala årsmöte med 7 närvarande i Klippan och övriga hemma vid datorn. Det blev en helt enig årsstämma. Bekräftande beslut att vår diakon Anna-Mia Henriksson fortsätter sin anställning på 30 %. Johan Engholm lämnade styrelsen efter ännu en period, och vi säger välkommen tillbaka. Vi säger också välkommen till Ingemar Mattsson som går in i styrelsearbetet som vice ordförande. Även välkommen till Lena Frisk som ersätter Birgitta Andersson i programrådet.
Allmänt sades tack till alla för det stora engagemanget under pandemiåret 2020 som även ekonomiskt fungerade bra, med endast ett mindre underskott.

Gåvor till församlingen´
Även om det inte tas upp kollekt i gudstjänst kan man ge gåva via Swish 123 267 05 94 eller bankgiro 5598-7903. Vädjas om gåva via bankgiro eller Swish om det är möjligt. Skriv som meddelande gåva eller diakon om det är speciellt det du vid det tillfället vill ge din gåva till. Kollekt kommer att upptas vid våra samlingar. I psalmboksvagnen finns kuvert som man utanpå kan skriva t.ex. diakon eller ??? vad du vill att din gåva ska gå till. De gamla kuverten fungerar fortfarande.
Tacksamt om du också ger gåva vid kyrkoavgiften och via Equmeniakyrkan autogiro för gåvor till nationella kyrkan och till vår lokala församling.

Fortsätter som diakon
Tag gärna kontakt med Anna-Mia Henriksson för samtal och kanske bestämma en tid att träffas. Anna-Mia har också ett annat jobb så det kan vara bra att skicka henne ett SMS med info att man önskar kontakt. Ring annars Anna-Mia på 070-395 05 07. Hör av dig! Hennes jobbmejl är equmeniakyrkan.olme@gmail.com.

Offrande kan ske via konto
Vädjas om gåva via bankgiro eller Swish om det är möjligt. Skriv som meddelande gåva eller diakon om det är speciellt det du vid det tillfället vill ge din gåva till. Kollekt kommer att upptas vid våra samlingar. I psalmboksvagnen finns kuvert som man utanpå kan skriva t.ex. diakon eller ??? vad du vill att din gåva ska gå till. De gamla kuverten fungerar fortfarande.

Du som inte kan vara med så mycket som du egentligen önskar vill jag säga att du har en viktig uppgift. Var förebedjare för människor, verksamhet och bygd. Be att människor i Ölme ska längta efter Gud och söka sig till bygdens församlingar, ja, till bygdens bekännande kristna. Gud kommer genom den heliga Anden att fylla oss med kärlek och insikt om vad som vi ska säga och göra.

Tag gärna kontakt

Välkommen att ta kontakt med oss i någon av våra samlingar eller direkt till någon av oss.
Stöd till församlingen kan ges via Swish 123 267 05 94 eller Bankgiro 5598-7903.
Diakon Anna-Mia Henriksson, 070-395 05 07, equmeniakyrkan.olme@gmail.com,
eller någon i församlingsledningen, t.ex.
vice ordf. Ingemar Mattsson, 076-260 74 21;
sekr. Göran Hedqvist, 070-326 80 96, eller
vice församl.förest. Nancy Edlund, 070-748 11 68.
Gäller det ekonomi kan du ta kontakt med vår kassör Per Lämås, 0550-312 64.
Med i styrelsen är också:
Kerstin Losbrant, 070-720 79 30 och
Kristina Tjärnbro Lämås, 073-065 68 86.
E-post via: klippan@nancyedlund.se.

Kondoleanser lämnas via Anhild Jonsson, 0550-333 23, eller via någon av ovanstående.

Kristinehamns Samkristna Råd

Vill du också vara med och stötta kyrkorna i Kristinehamns arbete? Det är möjligt att skänka pengar till detta via nedanstående. Används för Böneveckan och ekumeniska gudstjänster.
KSR, Kristinehamns Samkristna Råd:
PlusGiro: 440 14 98-3
Swish: 123 607 12 45
Tack för din/er gåva!!
Barbro Mattsson ingår i KSRs styrelse och Nancy Edlund är med vid Gudstjänstutskottets/POPs träffar.

Viktiga mötesplatser

Våra kyrkor och sommarhem är mötesplatser mellan oss människor och med Gud. I samband med samlingarna är det alltid tid för samtal och oftast även fika.

Café Klippan varannan tisdag, kl 14-16, fr 29 sept.. Välkomna är alla, oavsett ålder, som vill fika och prata - ja vill du ta med stickning eller korsord så gör det. Sedan våren PratPromenad på tisdagar kl 14 från Klippan med efterföljande fika kl 15, i Nancys trädgård eller i Klippan.

Församlingen är en av huvudmännen för Hela Människan Kristinehamn som på Hamnvägen 7 har Secondhand och Skrädderi. Kolla aktuella tider via 0550-10850. Mycket pågår tillsammans med de som behöver en arbetsplats som tar hänsyn till individuella behov och talanger. Finns en duktig skräddare som gärna tar emot uppdrag.
Församlingens har andakt- och sångstund på Ölmegården under vår- och höstterminerna. Just nu Coronauppehåll.

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in